Регистрация | Забравена парола

Модул ДЕТАЙЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Уважаеми колеги,

Напомняме ви, че скоро започва организирания от СЕБ учебен модул на тема „Детайли от България”, воден от Васил Тенекеджиев. Първата лекция ще се състои на 11 януари, събота, на рождения ден на лектора. Началото само на първата среща ще е от 14:00 часа, за представяне на материала, записване и заплащане на таксата.

 

Място на провеждане: Офисът на СЕБ (ж.к. Чайка, бл. 128)

Дни: събота

Часове: 15-18 ч.

Дати: 11, 18 и 25 януари 2014 г., 01, 08, 15 и 22 февруари 2014 г., 01, 08, 15, 22 и 29 март 2014 г.

Цена: 75 лв.

 

ТЕМАТИКА

 

1. Крайморски І

Калиакра и пръстенът с отрова; Балчик и храмът на Кибела; цунами през VІ в. по северното Черноморие; Бяла с базиликата, винарните и древните светилища; и др.

 

2. Крайморски ІІ

Обзор с грандиозния храм на Юпитер; „Китайската сетна“ на Византия в Източна Стара планина; Несебър и мазето на търговеца на вина; Дебелт и храмът на римския император; и др.

 

3. Созопол

Мощите на „Св. Йоан Кръстител“; Храмът на Аполон Лечителя; „Вампирът“; Комплексът при Главната крепостна порта; и др.

 

4. От вътрешността на днешна България

Вила Армира; експонирането на могилата Шушманец в Долината на тракийските царе; реконструираната крепост при Цари Мали Град; Червената църква при Перущица; и др.

 

5. Стара Загора и Нова Загора

Стара Загора: площадът-арена; термите, превърнати в църква; изобилие от мозайки; „Музей на религиите“; музей „Неолитни жилища“

Край Нова Загора: Могилата Караново; заровената колесница; и др.

 

6. Пловдив

Форумът; стадионът; театърът; новият музей над „Малката базилика“; новооткритата раннохристиянска гробница със стенописи; възстановките – реални и виртуални; „аферата“ с Панагюрското съкровище; и др.

 

7. София

Новият музей с раннохристиянски гробници под „Св. София“; т.нар. „Константинов квартал“; Новопроучените зони в центъра на столицата (на бул. „Дондуков“ и на бул. „Мария Луиза“); възстановките – реални и виртуални; и др.

 

8. Плиска и Дръстър

Плиска: дървени строежи; т.нар. „арена“; мистерията с „античния период“ на града; т.нар. Крумов дворец; Голямата базилика и мартирият под нея; възстановките – реални и виртуални; и др.

Дръстър: Зигзагообразните крепостни стени; мъчениците; „Преславният дворец на Дунава“

 

9. Велики Преслав и Аулът на Омуртаг при с. Хан Крум, Шуменско

с. Хан Крум, Шуменско: раннохристиянският център и готите; старобългарският аул; и др.

Преслав: аулът; двете дворцови базилики; комплексът около южната порта; виртуални възстановки; Преславското съкровище; къщата с печатите; как се прави керамична икона; и др.

 

10. Велико Търново І

Църквата „Св. 40 мъченици“ – спорове за архитектурата и за съвременното оформление на интериора, украса, спорове за гроба на Калоян и за „пантеона на българските владетели“; Църквата „Св. Петър и Павел“; и др.

 

11. Велико Търново ІІ

Култът към Св. Йоан Рилски и към Св. Петка в Търново – писмени и археологически свидетелства; Възстановката на „Свето Възнесение Христово“ на Царевец и островърхата кула; Музеят с восъчни фигури; Новите открития на хълма Трапезица; златотканите одежди през Средновековието; и др.

 

12. Рилският манастир

Възможно е да пратите предварително въпроси (по възможност придружени от снимки) за изображения, сгради и предмети, с  които не може да се „преборите“. Например, за някои паметници от музея, фрески от главния храм или от параклисите и т.н. Ще се говори и за личности, легенди или епизоди от историята на обителта.

 Всички новини »