Регистрация | Забравена парола

Пролетни Родопски Приключения

Скъпи колеги, в изпълнение на планираните за тази година съюзни дейности, ви предлагаме една необичайна пролетна екскурзия:

 

- Тръгване от Варна на 23.04 (сряда) с нощен влак за Пловдив;
- Продължаване по програмата с нает автобус, микробус;
- Връщане във Варна на 28.04 (понеделник) рано сутринта.

ОБЕКТИ:
- Екопътека Каньонът на водопадите
- Изворите на р. Арда
- Ждрело на р. Лютинска
- Калето

ПРОГРАМА:
Първи ден, 24.04
07,00 – отпътуване с автобус по маршрут: Пловдив – Смолян.
Пешеходна разходка по Смолянската екопътека Каньонът на водопадите. Денивелацията й е около 700 м. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина. Маршрутът може да изминете за около 4 часа без да бързате. Обяд сред водопадите.
Отпътуване за с. Арда. Посещение на Агушевите конаци в с. Могилица.
Настаняване в къща за гости, вечеря. Нощувка.

Втори ден, 25.04
08.00 – закуска.
09.00 – кратък урок по езда. Яздене до изворите на р. Арда (около 2 часа в една посока). Запознанство с природата от гърба на коня. Пикник.
Връщане в къщата около 17.00 ч.
Вечеря, разбор на преживяното през деня. Нощувка.

Трети ден, 26.04
08,00 – закуска.
09.00 – поход с местен водач по ждрелото на р. Лютинска, екопътека с изкачване към Лютинския водопад. Екопътеката е с повишена категория на трудност. Обяд сред природата.
Забележка: поради възможност от повишаване нивото на водата може да се прибегне към резервен вариант.

Четвърти ден, 27.04
8,00 – закуска.
Поход до местността Калето – проходна пещера край с. Кошница. Време за изкачване около 30 мин. от изходния пункт. Мечтата за полет се превръща в реалност с алпийската люлка (пандюл), спусната от свода на пещерата.
Обяд сред природата.
Отпътуване за Пловдив.
По пътя посещение на карстовата пещера “Ухловица” или Триградско ждрело и Дяволското гърло (ако остане време).
ЦЕНА: 260 лв.

Цената включва:
- транспорт: влак Вн – Пд – Вн със спален вагон, автобусен транспорт от Пловдив по програмата;
- 3 нощувки със закуски;
- обслужване от местни водачи;
- Медицинска застраховка;
- входни такси за музей Агушеви конаци и пещерата Ухловица.

Цената не включва:
- стойността на алпийската люлка 5 лв.;
- конна езда за цял ден 40 лв., при минимум 10 ездача;
- вечери, суха храна за обяд;
- лични разходи.


КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ

Смолянската екопътека Каньонът на водопадите
Денивелацията й е около 700 м. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина. Създатели на пътеката са я проправили през самия каньон, изграден от риолитни скали. Пътеката се вие през гората като метални и живописни дървени мостчета я прехвърлят ту отдясно, ту отляво на Еленска река. Пътеката е интересна обаче най-вече заради красивите водопади, които са й дали името. По нея може да се видят 46 водопада, като по-внушителните са около пет. Завършек на тази феерия от планински ручеи и скали е най-големият водопад от каньона – Орфей, с височина над 68 м. след който водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей. Сякаш Орфей свири на своята арфа, а отсреща го чака Евридика.

Проходна пещера Калето
Това е един от природните феномени край с. Кошница. Представлява огромен скален свод, водещ към върха, където се намират останките на стара крепост.

Каньонът на водопадите на р. Лютинска
Основна забележителност в района, до който се стига по дървен мост, изключително красиво място с много водопади и богато биоразнообразие. Особено привлекателен е през пролетта, когато реката е буйна, а водопадите пълноводни. Има разработени пешеходни и вело маршрути както и добри условия за пешеходен, велосипеден, пещерен, конен, ловен и риболовен туризъм, както и условия за отдих и почивка.

Агушевите конаци
В родопското село Могилица се намира най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров – Агушевите конаци. “Конак” означава дворец, голяма къща. Това е нещо като лятна резиденция на богат турски феодал.
Комплексът от сгради е построен от 1820 до 1840 г. от български майстори-строители, за богатия турски феодал Салих ага и тримата му сина. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.
Агушевите конаци се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и изолирани един от друг с вътрешни зидове. Във всеки двор се е намирал по един кладенец, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения. Сградите са оградени с общ зид, който придава на Агушевите конаци вид на истински замък. Допълнителната кулата, която се издига от югоизточния ъгъл на зидовете, засилва усещането.
Агушевите конаци са обявени за художествен паметник на културата с национално значение с РМС № 388 от 30.12.1964 г.

Комплексът се състои от три сгради (конаци), всяка с отделен двор, с кладенец и всичко необходимо. Сградата за жените е отделена с високи вътрешни зидове. В непосредствена близост до Агушевите Конаци можете да се насладите на невероятната красота на пещерата Ухловица.

ОТГОВОРНИК ЗА ЕКСКУРЗИЯТА: Светлана Ненчева
За допълнителна информация, въпроси и разяснения, молим да се обръщате директно към Светлана Ненчева на телефон: 0889 850 138, е-mail: snen@abv.bg

СРОК за заявяване на участие и заплащане: 31 март 2014 г.

За потвърждаване на участие може да ползвате и съюзните телефони и електронен адрес.Всички новини »